Otvorena aviolinija Moskva-Sarajevo-Moskva

    Danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana press konferencija povodom otvaranja nove avio linije na relaciji Moskva-Sarajevo Moskva.
    Zrakoplov Moskovia Airlinesa tipa SUKHOI Superjet 100, sletio je na Sarajevski Aerodrom u 11:30 sati, a prilikom slijetanja na aerodrom, zrakoplov je dočekan tradicionalnim „vodenim pozdravom“ u znak dobrodošlice.
    Na press konferenciji prisutnima su se obratili: Direktor međunarodnog aerodroma Sarajevo, gospodin Ivan Veličan, generalni direktor avio-kompanije Moskovia Airlines, gospodin Mihail Aleksej, Njegova ekselencija ambasador BiH u Ruskoj Federaciji, gospodin Ivan Barbalić, pomoćnik Ministra vanjskih polslova BiH, gospodin Amer Kapetanović i predstavnik Moskovia Airlinesa za Balkan, gospodin Darko Nikolić.
    Genaralni direktor Aerodroma Sarajevo izrazio je dobrodošlicu predstavnicima Moskovia Airlinesa, kao i zadovoljstvo zbog otvaranja nove linije, koja je jasan dokaz da BiH postaje sve interesantnija turistička destinacija, što je rezultat dugogodišnjeg truda u postizanju napretka kada je u pitanju razvoj turizma BiH.
    Veličan se takođe osvrnuo i na uspješnu poslovnu godinu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u kojoj je zabilježen rekordan broj putnika u historiji ovog aerodroma, što je rezultat konstantnih poslovnih napora Uprave i svih zaposlenika preduzeća, te da je uvođenje nove linije za Moskvu dokaz da uspješno poslovanje Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja i u 2014. godini.
    Otvaranje aviolinije sa Sarajevom je, prema riječima direktora aviokompanije Moskovia Airlines Mihaila Alekseja, rezultat je višegodišnjih napora koji su uloženi da se saradnja realizuje.
    “Mi već dugo godina radimo na ovom projektu, nabavili smo i novi avion koji vidite na pisti”, pojasnio je Aleksej i dodao da je oduševljen prijemom u BiH.
    Ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Ivan Barbalić je u svom obraćanju na sarajevskom aerodromu je kazao da je današnji let historijski, jer se radi o prvom direktnom letu između Moskve i Sarajeva.
    “Nadam se da će ovo biti početak jedne uspješne prilike, kako za poslovne ljude tako i za turiste. Ja vjerujem da je avionska linija esencijalna stvar kako bi se dvije zemlje i ljudi bolje upoznali”, kazao je Barbalić. On je izrazio nadu da će uskoro vidjeti ruske turiste na bh. planinama, ali i da će se razviti i poslovne veze.
    Letovi za Moskvu će se obavljati jednom sedmično. Avion polijeće svakog petka iz Moskve u 11:00 sati po lokalnom vremenu i stiže u Sarajevo, zbog vremenske razlike u 11:00 sati, po lokalnom vremenu.
    Polazak iz Sarajeva je u 12:00 sati, po lokalnom vremenu, a dolazak u Moskvu u 18:00 po lokalnom vremenu.